V letu 2022 smo začeli eksperiment s testiranjem inteligence modela Chat GPT tako, da smo ga prosili, naj programatsko nariše hišo s pomočjo preprostega človeškega pogovornega jezika. Pred kratkim je bil izdan najnovejši model (verzija 4o) in tukaj je primerjava končnih rezultatov različnih AI modelov.

Izziv ni bil le v tem, da nariše hišo, temveč da pokaže, kako dobro model razume koncept hiše in zagotovi JavaScript kodo, ki jo je mogoče zagnati v brskalniku in jo je enostavno preizkusiti. Vsak eksperiment je vseboval zahteve po kolikor je bilo možno veliko detajlov in na koncu še revolucionarno zahtevo po preoblikovanju rezultata v 3D animacijo. To odraža realno situacijo na projektih, kjer deležniki pogosto spremenijo svoje mnenje po ogledu razvoja produkta med demonstracijskim prikazom s strani razvijalske ekipe.

2024 Chat GPT-4o: “Nariši hišo”

Kliknite za ogled izdelka (2024) v živo.

2023 Chat GPT 4.0: “Nariši hišo”

Kliknite za ogled izdelka (2023) v živo.

2022 Chat GPT 3.5: “Nariši hišo”

Kliknite za ogled izdelka (2022) v živo.

Zmožnosti modela so se očitno izboljšale. V tem prispevku sem pisal o izboljšavah in pomanjkljivostih, vendar je jasno, da je najnovejši model napredoval na vseh področjih:

  • hitrost in dolžina odziva;
  • enostavnost pogovora;
  • razumevanje uporabniških namenov (manj napačnih interpretacij, AI halucinacij);
  • pretvorba “družboslovnih” zahtev v tehnične zahteve (uporabnik potrebuje manj tehničnega znanja);
  • kreativnost (dobesedno lahko zahtevate bolj ustvarjalen rezultat z več kontekstualnimi podrobnostmi).
mag. PRIMOŽ FRELIH
Globoke izkušnje iz IT projektnega vodenja tako na strani naročnika kot IT ponudnika, svetovalec uprav, CTO v digitalnem startup podjetju (rast do 100 zaposlenih). Za seboj ima več kot 100 projektov razvoja programske opreme, spletnih strani, digitalnih platform ter kampanj digitalnega marketinga. V več kot 15 letih izkušenj je agilno vodil mešane ekipe od 2 do 30 strokovnjakov (netehnoloških/vsebinskih ekspertov, tehnologov, front-, back-end in fullstack programerjev, QA inženirjev, Produktnih vodij, dizajnerjev, SEO strokovnjakov in testerjev). Razvil je pragmatično vitko metodologijo agilnega in tradicionalnega vodenja projektov. Več o meni